La tecnologia ha revolucionat la majoria dels aspectes de la nostra vida i ja no ens sorprén afegir el cognom ‘*smart’ (intel·ligent en anglés) a elements tan quotidians com un rellotge (*smartwatch), un mòbil (telèfon intel·ligent) o fins i tot a les ciutats que destaquen per les últimes implementacions tecnològiques (*smartcity). Què passa llavors amb un element al qual estem tan acostumats a recórrer dia a dia com els ascensors? Doncs bé, sembla que els ascensors intel·ligents, a poc a poc, van arribant gràcies a xicotetes implementacions tecnològiques que els converteixen en elements més útils, eficients o còmodes. A continuació, veurem algunes de les tendències del sector.
Selecció de destí
La majoria de les tecnologies que s’estan implementat per a desenvolupar ascensors intel·ligents van encaminades a augmentar la seua eficiència, augmentar la seua velocitat i reduir el seu consum. Un exemple, és la nova generació de *botoneras digitals que lluny d’incloure únicament els botons de pujar o baixar, obliguen a determinar per endavant a quina planta ens dirigim per a fer així un repartiment més eficient dels viatges d’acord amb els elevadors disponible. D’aquesta manera, aquests ascensors intel·ligents, redistribueixen millor els recursos disponibles per a evitar, en la mesura que siga possible, les incòmodes parades intermèdies quan es tracta d’ascensors instal·lats en edificis grans o amb molta freqüència de pas i que incorporen diferents equips que funcionen com a dúplexs.
Manteniment predictiu
L’abaratiment i extensió dels processos de *sensorización i enviament de dades en temps real al núvol o a centres de serveis ha permés convertir en una realitat el manteniment predictiu. Així, els nostres ascensors poden ser intel·ligents perquè en lloc de produir-se una incidència, cridar al tècnic i que la repare després, els últims sistemes informàtics permeten controlar en temps real l’estat dels diferents mecanismes que l’integren i avançar-se a possibles fallades i les implicacions que això implica.
Així mateix, gràcies a tecnologies com la realitat augmentada o els bessons digitals (còpies digitals d’un element físic) ja és possible fins i tot reparar els sistemes i controlar quines fallades estan ocorrent sense necessitat que l’operari expert en aqueixa àrea determinada es desplace a veure l’ascensor en primera persona. D’aquesta manera, es poden donar ordres a un altre operari que estiga en el lloc de com procedir a la seua reparació.
Extensió de l’ascensor intel·ligent
Totes aquestes tecnologies estan ja disponibles i la seua eficàcia ha sigut comprovada. En els pròxims anys veurem com sorgeixen nous desenvolupaments en aquest sentit per a potenciar els ascensors intel·ligents. A mesura que la tecnologia s’estenga i per tant es democratitze el seu ús en baixar els preus, els ascensors intel·ligents es convertiran en una realitat cada vegada més comuna al nostre voltant.