Hi ha obligació d’instal·lar ascensors en edificis antics?

obligación de instalar ascensores en edificios antiguos - Gravía

Garantir l’accessibilitat en qualsevol edifici és una obligació legal, no una opció. Així ho estableix la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat i de la seua Inclusió Social, que des del passat 4 de desembre de 2017 fixa l’obligació que tots els edificis (fins i tot els més vells) siguen totalment accessibles i compten amb un ascensor homologat per a garantir que qualsevol persona puga fer ús d’un edifici en igualtat de condicions.

Aquesta Llei contempla la necessitat d’eliminar les barreres arquitectòniques que impedeixen l’accessibilitat, ja siga mitjançant la instal·lació d’ascensors, elevadors, salva escales o qualsevol altre element que facilite la mobilitat. Aquest tipus d’instal·lació en edificis antics pot suposar un cost important per a la comunitat, per la qual cosa s’han establit una sèrie de subvencions per a incentivar la seua instal·lació que pots consultar en el nostre portal *Superedificios.

Atés que l’obligació d’instal·lar un ascensor en edificis antics la marca la llei, la Llei de Propietat Horitzontal dona suport a la mesura establint el caràcter obligatori de la instal·lació d’un ascensor o qualsevol altre mecanisme que facilite l’accessibilitat de finques i habitatges sense necessitat de ser sotmés a votació per part de la junta de veïns. És suficient que ho sol·licite qualsevol persona que residisca, treballe o en l’habitatge amb problemes d’accessibilitat o major de 70 anys.

Atés que els edificis antics no es van construir pensant en la possibilitat d’albergar un ascensor, és necessari estudiar en cada cas les millors solucions o ubicacions d’aquest. L’ull de l’escala és l’opció preferent sempre que siga possible. En cas de no disposar de l’espai suficient, són diverses les alternatives que el seu expert en ascensors podrà oferir-li per a complir amb l’obligació d’instal·lar ascensors en edificis antics.

Sancions

Si les comunitats de veïns no compleixen amb l’obligació d’instal·lar ascensors en edificis antics aquestes poden veure’s sotmeses a sancions considerables. El Ministeri de Sanitat preveu tres forquetes de multes que oscil·len entre els 301 i els 6.000 euros (en grau mínim), de 6.001 a 18.000 les sancions de grau mitjà, i de 18.001 a 30.000 euros les de grau màxim.

Les infraccions greus poden ser sancionades amb multes de 30.0001 a 60.000 euros, d’entre 60.001 i 78.000 euros i de 78.001 a 90.000 euros segons el grau registrat, mentre que les infraccions molt greus implicaran sancions que oscil·len entre els 90.001 i 300.000 euros i fins als 600.000, i un milió d’euros conforme augmente el grau.